Medierea muncii


Medierea muncii
Serviciile de mediere a muncii reprezinta punerea în legatura a angajatorilor cu persoanele aflate în cautarea unui loc de munca, în vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu. Agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca trebuie sa identifice locurile de munca vacante, iar participarea la serviciile de mediere este obligatorie pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Serviciile de mediere constau în oferirea de informatii privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora, prin publicarea, afisarea si organizarea de burse ale locurilor de munca, medierea electronica, adica punerea în cores-pondenta a cererilor si ofertelor de munca prin intermediul Internet-ului (la adresa www.semm.ro) si preselectia candidatilor, corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite.
ANOFM organizeaza în fiecare an o bursa generala a locurilor de munca si alte burse pentru grupuri tinta cum ar fi pentru femei, pentru persoanele cu handicap si pentru absolventi.
SEMM (Serviciul Electronic de Mediere a Muncii) a fost lansat în august 2000 în noua judete (Arges, Bihor, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Hunedoara, Neamt, Vâlcea). Rezultatele obtinute în aceste judete arata ca acesta se bucura de mare audienta, cu precadere în rândul tinerilor si persoanelor din categoriile profesionale cu educatie informatica. În anii 2001 si 2002, serviciul a fost extins în toata tara, www.semm.ro devenind unul dintre cele mai des accesate site-uri de mediere/intermediere de locuri de munca. SEMM este rezultatul unei colaborari cu Guvernul Canadian - Ministerul Dezvoltarii Resurselor Umane, care a oferit programul original si asistenta tehnica. Un grup de informaticieni din cadrul ANOFM si al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale a personalizat programul pentru piata româneasca.